Attefallshus har blivit en lönsam investering för många. Dessa fristående hus på maximalt 30 kvm går att hyra ut och generera stadiga intäkter över tid. Även om byggkostnaden kan tyckas hög är attefallshusen enkla att finansiera. Och med rätt läge och skötsel kan de bli riktiga guldägg.

Stor efterfrågan på uthyrning

Efterfrågan på attefallshus för uthyrning via tjänster som Airbnb och liknande är mycket stor, i synnerhet i attraktiva semesterorter. Många vill kunna erbjuda gäster ett eget litet hus istället för ett rum i villan. Därmed kan man ta ut ett högre pris per natt. Beläggningen brukar vara god under högsäsong. Attefallshusen fungerar också utmärkt som lägenheter för långtidsuthyrning.

Lönsamt även på landsbygden

Även på landsbygden finns möjlighet att hyra ut attefallshus med god lönsamhet. Där finns ofta efterfrågan bland exempelvis säsongsarbetare, hantverkare eller tillfälliga kontorslokaler. Attefallshuset kan med fördel utrustas med pentry och dusch för att möta dessa behov. En annan möjlighet är att erbjuda husvagnsuppställning med tillgång till servicehus.

Bygg för uthyrning

För att maximera intäkterna vid uthyrning bör attefallshuset planeras noga från början. Det kan vara klokt att välja en större byggnadsarea än 25 kvm och satsa på hög kvalitet vad gäller material och inredning. Ett pentry, duschutrymme och sovalkov är exempel på detaljer som ökar uthyrningsvärdet. Även ett vackert läge nära natur eller vatten höjer attraktionskraften.

Lätt att finansiera

Trots en större investering i början är attefallshusen relativt lätta att finansiera. De flesta banker erbjuder byggnadskreditiv för nybyggnation av attefallshus. När huset är färdigbyggt kan det belånas som vilken fastighet som helst. Hyresintäkterna bidrar sedan till att betala av lånet, samtidigt som värdet på fastigheten ökar. På sikt blir investeringen riktigt lönsam. Attefallshusen har potential att bli riktigt bra investeringar om de planeras och sköts på rätt sätt. Med tanke på den stora efterfrågan på den här typen av boende kan de generera stora summor pengar över tid. Attefall kan med andra ord bli riktiga guldägg för kloka investerare.