När det talas och skrivs om infraröd bastu kommer även hälsan ofta på tal i samma veva. Regelbundet bastande sägs nämligen kunna ha många positiva effekter på hälsan – alltifrån vad gäller hjärta och kärl till slätare och finare hud. Läs mer om dom hälsofördelar som ofta kopplas ihop med bastande i just en infraröd bastu.

Infraröd bastu och hälsa

Infraröd bastu och hälsa- hur hänger det egentligen ihop? Det är det infraröda ljuset från panelerna i en sådan bastu som står för effekterna – ett helt naturligt och ofarligt ljus. I en infraröd bastu värms kroppen upp inifrån – jämfört med i en vanlig bastu där det är luften som hettas upp, och värmer kroppen utifrån.

När detta sker händer saker i kroppen – bland annat ökar blodcirkulationen och svettproduktionen kommer av naturliga skäl igång ordentligt. Dessa två ting kan sedan leda till en rad hälsofördelar – förutsatt att bastandet sker regelbundet.

  • Bra för huden – Genom att basta regelbundet i en infraröd bastu kan man märka förändringar i huden på flera olika sätt. Torr hud kan återfå mjukhet och elasticitet, celluliter kan reduceras och personer med hudsjukdomar, så som acne och psoriasis, kan märka av en förbättring. Att huden förbättras sker i första hand genom att kroppen svettas och gör sig av med toxiner som lagrats i huden, och i andra hand genom att blodcirkulationen ökar.
  • Kan stärka hjärta och kärl – När kroppen värms upp inifrån, som den gör vid användning av en infraröd bastu, måste kroppen jobba hårt för att kyla ned sig. Detta i kombination med den ökade blodcirkulationen får hjärtat att arbeta. Det kan i sin tur stärka hjärta, – och kärlkonditionen, och även bidra till ett sänkt blodtryck.
  • Positiva effekter på värkande muskler och leder – Tack vare att värmen i en infraröd bastu tränger in på djupet når den ända in i kroppens vävnader. Värmen mjukar upp spända och värkande muskler och leder, vilket kan lindra smärtan. Även här kan personer med kroniska sjukdomar, så som reumatism, märka av förbättringar genom regelbundet bastande.
  • Stärkt immunförsvar – När kroppen värms upp genom det infraröda ljuset sätter kroppens produktion av vita blodkroppar igång. Just dessa blodkroppar fungerar som kroppens egna försvarare vid infektion och eftersom produktionen ökar kan immunförsvaret göra detsamma.