En fototapet är ett spännande och innovativt val som kan hjälpa dig att omvandla vilket rum som helst i ditt hem. En sådan tapet ger nämligen rummet en unik och personlig känsla. Det finns dock ett närmast oändligt antal motiv att välja bland. Därmed kan det kännas överväldigande att försöka välja ett. I denna lilla guide berättar vi hur du kan göra det rätta valet.

4 steg till att välja rätt fototapet utifrån ditt behov och dina preferenser

När du vill försöka välja rätt fototapet utifrån ditt unika behov och dina personliga preferenser kan du tänka på att:

  • Definiera det utseende eller känsla som ska förmedlas. Det första steget i processen att välja en tapet handlar om att definiera vilket utseende eller vilken känsla du vill förmedla i rummet. Föredrar du att skapa en lugn och rofylld miljö eller lutar du mer mot något mer levande och färgglatt? Oavsett vilket av dessa alternativ du väljer kommer detta val kunna underlätta ditt beslutsfattande och hjälpa dig att välja rätt design.
  • Fundera över rummets syfte. Nästa steg är att fundera över vilket syfte rummet har och hur detta resonerar mer dess känsla. Syftet med ett rum kan nämligen i hög utsträckning påverka ditt val av fototapet. Till exempel kan du i ditt sovrum vilja välja ett motiv i form av ett rofyllt naturlandskap eller liknande. Men på hemmakontoret kanske du hellre vill inspirera till produktivitet med hjälp av en stadsbild eller ett abstrakt mönster.
  • Välj rätt skala. När du väljer en bild eller ett mönster som ska pryda väggarna i ett rum bör du ta hänsyn till skalan. Gör valet av tapet utifrån storleken på rummet och designens skala. Stora och djärva designer kan vara överväldigande i mindre utrymmen, medan mer komplicerade mönster kan komma att nästan försvinna i ett större rum.
  • Välj rätt färg. Färgerna kan i hög utsträckning påverka atmosfären och känslan i ett rum. Varmare färger tenderar att skapa en inbjudande och mysig känsla, medan kallare färger kan ge en lugn och rofylld miljö. Välj därför en tapet med rätt färger utifrån detta samt det befintliga färgschemat i rummet.